Personligt

Elisif-183web
Foto: Linda Broström

Mitt första journalistiska uppdrag var att intervjua… en häst…!

Året var 1988 och jag var praktikant på SR Kronoberg i Växjö som ville ha reportaget till sitt eftermiddagsmagasin. Hästägaren var motvillig, men lät sig övertalas när jag åkte ut till gården.

Hästen var förstås inte vilken häst som helst…utan den legendariske travaren Mac Lobell.
Det var den första av mina publicerade intervjuer och fortfarande är det en av dem jag minns allra mest, just för att uppdraget var så märkligt. Tack och lov var ”Macen” lättintervjuad och pratade en hel del på hästars alldeles speciella vis, små ljud och frustningar och till och med ett glatt skrik när skötaren ropade in honom till hagens grind.

Långt senare, när jag blivit anställd på SR Kronoberg i Växjö, sade en av kollegorna:
– När jag hörde intervjun med Mac Lobell visste jag att du skulle kunna bli något, det är inte många som klarar av att intervjua en häst så levande och roligt…

Och såhär 24 år efter att jag började som journalist känns det som jag gjort det mesta, både av den lättare och den tyngre journalistiken. Från nöje till tuffa debatter, från fnittrigt lättsamma samtal till tufft ansvarsutkrävande intervjuer.

Jag gillar variation och kunskap, så bredden passar mig bra. Glädje och nyfikenhet driver mig, samtidigt som jag tycker medmänsklighet och en önskan att förstå hur allt hänger ihop är viktigt i journalistiken.